DUBLIN - Ierland mag een groot deel van de opbrengsten van privatiseringen gebruiken om te investeren in de economie. Dat zei de Ierse premier Enda Kenny zondag.

Eerder bepaalden toezichthouders van de EU, het IMF en de ECB, de trojka, nog dat de opbrengsten moeten worden gebruikt om de Ierse staatsschuld te verkleinen. Volgens Kenny hebben ze dat standpunt nu veranderd.

"De trojka is het ermee eens dat een substantieel deel van de opbrengsten mag worden geïnvesteerd in de creatie van nieuwe werkgelegenheid'', zei hij. Ierland deed eind 2010 een beroep op noodsteun van Europa en het IMF. In ruil daarvoor moet het land de economie hervormen en privatiseringen doorvoeren.

Staatsschuld

Het IMF opperde eerder dat Ierland voor circa 5 miljard euro aan staatsbezittingen van de hand moet doen. De Ierse regering wilde niet verder gaan dan 2 miljard euro, als de opbrengsten alleen voor het verkleinen van de staatsschuld mochten worden ingezet.

Ierland kreeg in totaal voor 67,5 miljard euro aan noodsteun toegezegd. In tegenstelling tot Griekenland lijkt het land er in te slagen met behulp van die steun de economie weer op poten te zetten. Het IMF verwacht dat de Ierse economie dit jaar een kleine groei zal laten zien.

Lees hier alles over de schuldencrisis