AMSTERDAM - De handel op het Damrak liet donderdag een verdeeld beeld zien. De graadmeter van de 25 hoofdfondsen, de AEX-index, sloot 5,05 punten of 1,05 procent hoger op 485,09. Eerder op de dag klom de index nog iets hoger.

Bekijk video

Ook de Midkap-index noteerde aan het eind van de dag winst, zij het een nipte, van 0,28 punten of 0,06 procent op 488,19. Dat gebeurde nadat de Midkap een groot deel van de dag op verlies stond.

Onder de meest verhandelde fondsen was telecombedrijf KPN de grootste stijger op 5,45 euro, een toename van 4,6 procent. Onder aan de lijn dobberde KPN's deelneming KPNQwest, dat een verlies van bijna 7 procent moest incasseren op 3,15 euro. Handelaren hadden geen directe verklaring voor de koersbewegingen van de twee gelieerde bedrijven.

Duidelijker te verklaren was de daling van het TPG-aandeel. De post- en pakjesbezorger presenteerde een nettowinst van 585 miljoen over het afgelopen jaar, wat bijna een kwart meer is dan een jaar eerder. De verwachtingen voor het lopende jaar vielen beleggers echter tegen, wat het concern op een verlies van ruim 4 procent kwam te staan op 22,90 euro.

Elsevier

De jaarcijfers van Reed Elsevier werden een stuk beter ontvangen. De uitgever sloot de dag af met een winst van 2,8 procent op 13,88 euro. ,,Elsevier doet het beter dan de markt'', concludeerde een analist uit de gegevens. Bovendien zijn volgens hem de onderliggende ontwikkelingen goed te noemen.

Hoewel voedingsbedrijf Koninklijke Wessanen, van onder meer de kazen, naar verwachting presteerde in het afgelopen jaar, waren beleggers niet al te enthousiast over wat het concern voor de komende tijd te melden had. Dat vertaalde zich in een verlies van een half procent op 10,14 euro.

Ook de belangrijkste indices van de andere Europese beurzen stegen. De FTSE in Londen sloot 0,98 en de Franse CAC-index 1,14 procent hoger ofwel een toename van 49 en 48 punten. Ze kwamen uit op 5073 en 4287 punten.

Met name de telecombedrijven deden het goed en lijken weinig last te hebben van de dalende tendens van de Nasdaq-beurs in New York. France Telecom eindigde meer dan 5 procent in de plus. Deutsche Telekom stond enkele uren voor sluiting van de beurshandel op Frankfurt bijna 3 procent hoger en het Brits Vodafone noteerde een koerswinst van ruim 4 procent.

De sombere woorden bij de presentatie van de jaarcijfers van de Franse computerdienstverlener Cap Gemini Ernst & Young deed het aandeel weinig goed. Het fonds was de sterkste daler binnen de CAC-index, bijna 3 procent.

De euro bleef donderdag op de valutamarkten boven de 0,87 dollarcent. De munt stond tegen sluitingstijd van de Europese beurzen op 0,8710. Een lichte waardestijging ten opzichte van ,8705 die de munt woensdag rond dit tijdstip noteerde.

Ten opzichte van het Britse pond kwam de koers van de euro met 0,6110 pond iets duurder uit dan de 0,6000 pond die er een etmaal eerder voor moest worden betaald.