MADRID - De Spaanse economie krimpt dit jaar met ongeveer 1,5 procent. Dat voorspelt de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos in een zondag gepubliceerd interview met de krant El País.

"We verwachten een krimp met 1,5 procent, zoals de centrale bank heeft voorspeld'', stelde De Guindos. Het eerste kwartaal van dit jaar valt volgens De Guindos nog slechter uit dan het laatste van vorig jaar. Ook het tweede kwartaal wordt negatief, voorspelde hij.

In het laatste kwartaal van 2011 kromp de Spaanse economie met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat was de eerste achteruitgang in 2 jaar tijd.

Overheidstekort

De economische krimp maakt het moeilijk voor de Spaanse regering om te voldoen aan de doelstelling om het overheidstekort dit jaar terug te dringen tot 4,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat doel is gebaseerd op ramingen die uitgingen van ruim 2 procent economische groei dit jaar. Spanje hoopt dan ook dat Europa een realistischer doel toestaat.

Vorig jaar moest het gat op de begroting al tot 6 procent worden verkleind. Dat doel is waarschijnlijk echter met een ruime marge gemist.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier