AMSTERDAM - De ijsclubs hebben geen last meer van een generatie opgeschoten jongens die niet kunnen schaatsen. Ze wilden er wel bij horen, maar schaamden zich ervoor om te gaan stuntelen achter een stoel.

''Die werden dan soms wat vervelend”, zegt een van de duizenden vrijwilligsters, die er voor zorgen dat er vandaag op bijna 700 natuurijsbanen in Nederland geschaatst kan worden.

''We zijn nu voor het vierde jaar achter elkaar open, terwijl er daarvoor zeker tien jaar geen natuurijs is geweest. De meeste jongeren kunnen dus weer schaatsen. Dat komt de sfeer ten goede.”

Behalve dat de schaatsvaardigheid onder jongeren weer in de lift zit, zitten de ijsclubs zelf ook weer beter bij kas. De clubs met hun oude tradities en illustere namen als ’t Grieze Veen, De IJsvrienden of Nut en Vermaak, hebben in principe maar één goede schaatsweek per jaar nodig om financieel te kunnen draaien.

Een week ijs levert al snel 5000 euro aan entreegelden op en nog eens dat bedrag aan kantineomzet. De entreeprijs bedraagt meestal €2,50 en een abonnement ‘voor het hele jaar’ kost een tientje. Net als de sfeer lijken ook de prijzen Oudhollands.

''Bovendien houdt een geregelde openstelling van de ijsbanen het aantal donateurs op peil”, zegt Ramon Kuipers van de KNSB. De schaatsbond is niet alleen van Sven Kramer of Ireen Wüst, maar fungeert ook als overkoepelend orgaan van de meeste ijsclubs. Dat is vooral van belang bij de organisatie van toer- en wedstrijdtochten.

Kuipers: ''Dat zijn tegenwoordig hele grote evenementen, niet alleen als ze in het weekeinde gehouden worden, maar ook doordeweeks komen er soms tienduizenden mensen op af. Je hebt dan als club te maken met zaken als openbare orde, veiligheid of parkeerproblemen. Het zijn evenementen geworden, waarvoor ze ook een vergunning van de gemeente nodig hebben. Daar kunnen wij ze bij adviseren.”

Kriebelen

Bij de vele vrijwilligers van IJsclub Lekkerkerk in de Krimpenerwaard begint het al in november te kriebelen, als ze hun terrein van 40 bij 250 meter, 40 centimeter onder water moeten spuiten. De afgelopen weken dachten ze dat het dit jaar voor niets zou zijn geweest, maar inmiddels is iedereen in volle actie.

De club heeft voor de komende week al twee wedstrijden op het programma staan. De eerste is morgenmiddag als de heren het op de korte baan tegen elkaar opnemen. Het is prijs rijden voor 150 euro.

Met 1800 leden is Lekkerkerk een van de grootste en rijkste natuurijsbanen van Nederland. Dat laatste komt ook omdat ze hun huidige accommodatie moeten afstaan aan de gemeente, die er huizen gaat bouwen.

Nieuw

''Maar we hebben aan de rand van de stad een mooie nieuwe 400 meterbaan gekregen”, zegt vice-voorzitter Wim van Herk, ''die we volgend jaar in gebruik nemen. Er staat al een nieuwe kantine, die onze vrijwilligers geheel zelf inrichten. De vertrekpremie hebben we al geïnvesteerd in ons machinepark, met nieuwe borstelmachines, quads en dat soort zaken. We staan er heel goed voor.”

De Edese schaatsvereniging had donderdag al veilig ijs en verkocht onmiddellijk 220 abonnementen. IJsclub Ede is een beetje een bijzondere eend in de bijt. In het voorjaar verandert de ijsvloer in een skeelerbaan, waar honderden scholieren ook weer gebruik van maken.

Activiteiten

Bestuurslid Berry Lammertink: ''Die activiteiten versterken elkaar. Ons ledental groeit. Vorige winter waren we in de winter 21 dagen open. Het is natuurlijk voor de vrijwilligers een enorm karwei om al die tijd de baan in goede conditie te houden. Maar we varen er wel bij.

De opbrengst kunnen we weer investeren, niet alleen in machines, maar we kunnen ook met groepen schaatsers naar de kunstijsbanen in Nijmegen of Deventer gaan, of zelfs naar Inzell in Duitsland.”

Natuurijs brengt het beste in de Nederlander naar boven. Dit weekeinde verandert de wereld van iPad, facebook, dvd of games, weer even in die van Anton Pieck.