AMSTERDAM - De bijna 700 natuurijsclubs in Nederland zitten er weer warmpjes bij. Voor de vierde winter achter elkaar hebben ze ijs en kunnen ze hun deuren openen.

Vanaf vandaag zullen daar honderdduizenden schaatsliefhebbers van profiteren. Omdat er de laatste jaren veel ijs is geweest, hoeven de clubs hun entreeprijzen niet te verhogen. Die bedragen gemiddeld €2,50. Een winterabonnement kost doorgaans een tientje.

Volgens de KNSB, die ruim 500 ijsclubs vertegenwoordigt, moeten schaatsclubs het niet alleen van de entreeprijzen en de kantineopbrengst hebben, om de financiën op orde te houden.

Woordvoerder R. Kuipers: ''Ze hebben ook het enthousiasme van hun omgeving nodig om te blijven bestaan. Tussen 1995 en 2005 was er bijna geen ijs en dan raakt de fut er bij de vrijwilligers een beetje uit en loopt het aantal donateurs terug. De laatste jaren is dat zeker niet het geval en melden zich weer jongeren aan voor de bestuursfuncties.”

Veel ijsclubs hebben met behulp van sponsors het afgelopen jaar kunnen investeren in nieuwe borstelmachines en quads, waardoor ze de banen sneller en beter kunnen onderhouden.
De grootste ijsclub is die van Lekkerkerk met 1800 leden. Daar is zondag al de eerste wedstrijd.

Lees ook: Natuurijs haalt het beste in de Nederlander boven