AMSTERDAM - Na de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis dreigt de vastgoedsector de derde financiële crisis te worden.

Dat zegt de nieuwe directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank (DNB), Jan Sijbrand, in een interview met Het Financieele Dagblad van vrijdag.

''Vastgoed is een probleem voor de sector door het structurele overaanbod aan kantoren en winkelpanden. Er is minder behoefte vanwege het nieuwe werken en het internetwinkelen'', aldus Sijbrand.

Behalve banken hebben institutionele beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen miljarden euro's uitstaan in commercieel vastgoed.

Vastgoed

Sijbrand wil dat er zo snel mogelijk 'juiste' waarderingen komen voor het commerciële vastgoed. ''Zolang er twijfels zijn over de waardering, is er geen vertrouwen in de markt en zullen financiers of beleggers zich niet melden voor financiering van banken. Daardoor zeuren de problemen onnodig lang door.''

Zodra er duidelijkheid over de waardering is, zullen er wel kopers zijn voor het vastgoed, meent Sijbrand. Momenteel is er nauwelijks handel in deze sector.

Rutte

Het is de rol van DNB om wat betreft de stabiliteit van het financiële stelsel te kijken naar alle mogelijke aspecten ervan, dus ook naar de vastgoedmarkt. Het is ook goed als dat soort analyses worden gemaakt en dat soort markten gevolgd. Dat zei premier Mark Rutte na de wekelijkse ministerraad.

Volgens Rutte vragen de uitspraken niet direct om een reactie vanuit het kabinet. ''Ze vervullen hun taak in autonomie en dat hoort ook zo'', aldus Rutte over de toezichthouder.

Branchevereniging

Toezichthouder Sijbrand zaait onnodig paniek met zijn uitlatingen, zegt directeur Jan Fokkema van de branchevereniging van projectontwikkelaars Neprom.

''Hij brengt ten onrechte de gehele commerciële vastgoedmarkt in diskrediet. DNB had beter ten tijde van de hoog conjunctuur toen de 'wall of money' de vastgoedsector overspoelde, kunnen waarschuwen en toen maatregelen kunnen nemen.''

Fokkema wil de problemen niet bagatelliseren. De leegstand op de kantorenmarkt is groot: 900 van de 15.000 kantoren in Nederland staan geheel leeg en zijn in feite nagenoeg waardeloos. Ze staan tegen een veel te hoge waarde in de boeken en moeten verder worden afgewaardeerd, stelt hij vast.

Volgens de directeur zit de pijn niet zozeer bij institutionele beleggers, pensioenfondsen en verzekeraars, maar vooral bij fondsen met particuliere beleggers die veel leegstaande kantoren in hun portefeuille hebben.

Winkelpanden

De leegstand bij winkelpanden liep het afgelopen jaar minder hard op dan de voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers die informatieleverancier van winkelvastgoed Locatus vrijgaf.

Bestuursvoorzitter Gerard Zandbergen hekelt dan ook de uitspraken van DNB over de 'slechte vastgoedmarkt'. ''Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar de manier waarop DNB hierover communiceert, vind ik stemmingmakerij en niet gebaseerd op de beschikbare feiten over de hele markt.''

De leegstand als percentage van het totaal beschikbare winkeloppervlak, nam het afgelopen jaar toe tot 6,3, waar dat een jaar eerder 6 was.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier