ROME - De Nederlandse bergingsbedrijven Smit Salvage en Mammoet zijn door rederij Costa Crociere gevraagd een plan te maken voor de berging van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia.

Dat maakte de reder donderdag bekend.

Naast de twee Nederlandse bedrijven heeft Costa nog acht andere partijen aangeschreven. De biedingen moeten begin maart aan Costa worden gepresenteerd.

Eind maart wordt besloten welk bedrijf de klus mag klaren. Costa waarschuwde wel dat er vertraging kan ontstaan, gezien ''de complexiteit van de operatie''.

Grote scheur

De Costa Concordia liep op vrijdag 13 januari op rotsen bij het eiland Isola del Giglio, voor de kust van Toscane. Door de botsing ontstond een grote scheur in de romp, waardoor het schip water maakte en omsloeg.

De chef van de Italiaanse bergingswerkers gaf zondag aan dat het volgens hem nog zeker 7 tot 10 maanden duurt voordat het wrak in stukken is verwijderd.

Vervuiling

De druk op de rederij om het schip snel te bergen is groot. Milieuorganisaties vrezen voor de vervuiling van het natuurgebied nabij de plek van de ramp, terwijl de inwoners van Giglio zich ook grote zorgen maken over de gevolgen voor het toerisme dit jaar.

Smit kreeg eerder al de opdracht om de olie uit het schip te verwijderen. Door slecht weer is het bedrijf daar nog niet mee begonnen.