ROTTERDAM - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in januari met 1 procentpunt gestegen ten opzichte van eind december.

Daarmee komt de gemiddelde dekkingsgraad weer op het wettelijk minimum van 105 procent.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt, die de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Grootste oorzaak van de stijging is een positief rendement op de aandelenmarkten ten opzichte van een licht gedaalde rente. De pensioenverplichtingen zijn daardoor slechts licht gestegen, stelt Hewitt.

DNB

Dit hangt samen met de maatregel van De Nederlandsche Bank (DNB) eind vorig jaar om pensioenfondsen te laten rekenen met een gemiddelde marktrente over de voorafgaande drie maanden, in plaats van met dagelijks wisselende rentekoersen.

Door de dalende marktrente in de afgelopen maanden ligt dit gemiddelde aanzienlijk hoger dan bij handhaving van de voorheen gehanteerde methodiek.

''Deze bijstelling van de rentetermijnstructuur door DNB heeft een verlagend effect op de pensioenverplichtingen'', zegt Raymond de Kuiper van Aon Hewitt. ''Dat heeft een positieve invloed op de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Het deed de gemiddelde dekkingsgraad in december stijgen van 98 procent naar 104 procent.”