GRONINGEN - Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen 15 jaar per dag niet zoveel aardgas gestookt als afgelopen woensdag.

In totaal ging er dinsdag 519 miljoen kuub gas door de Nederlandse pijpen. Het record staat op 567 miljoen kuub op 2 januari 1997, twee dagen voor de laatste Elfstedentocht.

Een woordvoerder van de Gasunie kon donderdag niet uitsluiten dat het record deze week nog sneuvelt. Vermoedelijk zal dat niet komend weekend gebeuren, ook al is het dan extreem koud. ''Kantoren en scholen zijn dan dicht, dus er wordt dan aanzienlijk minder verstookt.''

Een woordvoerder van energieleverancier Nuon zei donderdag dat er inderdaad meer gas wordt gebruikt. Volgens hem is het overigens makkelijk in te kopen, dus zijn er geen problemen mee te verwachten.

Ochtend

Hij heeft een aantal tips voor mensen die energie willen besparen in deze koude tijd. ''Zet 's nachts de cv niet meer dan vier graden lager dan de temperatuur die je overdag hebt. Anders kost het weer extra om 's ochtends de kou te verdrijven.''

Verder adviseert hij mensen ''op jacht te gaan'' naar tocht en die te voorkomen . ''Sluit open raampjes, plaats tochtstrips.'' Als laatste belangrijke tip raadt hij aan gordijnen (eerder) dicht te doen, maar ze wel weg te houden voor de radiatoren.