LEIDSCHENDAM - Ongeveer 11,3 miljoen toeristen hebben het afgelopen jaar een bezoek aan ons land gebracht en dat is een record.

Vergeleken met een jaar eerder trok Nederland ruim 3 procent meer bezoekers uit het buitenland, maakte het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) donderdag bekend.

De organisatie verwacht dit jaar nog meer toeristen. ''Nederland profiteert ervan dat Duitsers en Belgen in economisch onzekere tijden dichter bij huis blijven'', zegt algemeen directeur Jos Vranken van het NBTC.

Bovendien maakt de relatief zwakkere euro Nederland aantrekkelijker en groeit de reizigersstroom uit de opkomende landen nog steeds.

De gegevens zijn afkomstig van de NBTC. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Duitsers

De bijna 400.000 meer bezoekers die hier het afgelopen jaar verbleven, brachten 160 miljoen euro extra in het laatje op een totaal van 4,5 miljard euro. Er kwamen vooral meer Duitsers en Belgen, maar ook Amerikanen wisten Nederland beter te vinden.

''Uit landen waar de economische crisis het hardst heeft toegeslagen, zoals Italië en Spanje, was er een daling van het aantal bezoekers. Ook bezochten minder Britten en Japanners ons land.''

Met de 3 procent groei in 2011 zit Nederland op het Europese gemiddelde in de branche. ''Als we kijken naar de ons omringende landen, doet alleen Duitsland het iets beter'', weet Vranken.