AMSTERDAM - Een te genereuze liquiditeitsvoorziening door de Europese Centrale Bank (ECB) kan de risico's voor banken en het financiële systeem doen groeien.

Daarvoor waarschuwt het hoofd van de Duitse Bundesbank woensdag, zes weken nadat de ECB banken 489 miljard euro aan driejarige leningen toekende.

Hoewel de ECB de plicht heeft banken van liquiditeit te voorzien geeft 'een te genereuze liquiditeitsvoorziening banken nieuwe bedrijfsmogelijkheden die hogere risico's voor banken en ook voor het financiële systeem kunnen betekenen', zegt Jens Weidmann, tevens bestuurder bij de ECB, tijdens een toespraak.

De centrale bank keerde in december bij de eerste verdeling van driejarige leningen ooit 489 miljard euro uit aan banken, veel meer dan analisten hadden verwacht. Eind februari krijgen commerciële banken opnieuw de mogelijkheid voor drie jaar geld te lenen in Frankfurt.

Credit crunch

Volgens ECB-president Mario Draghi hebben de driejarige leningen een grote 'credit crunch' helpen voorkomen, maar sommige marktkenners zijn bezorgd dat de grote injecties op de lange termijn de inflatie kunnen aanjagen.

Weidmann onderstreepte verder dat het de ECB om 'goede redenen' niet is toegestaan geld te drukken om landen te financieren. Als centrale banken buigen voor de druk van politici kan dat de geloofwaardigheid van de instelling raken en daarmee de prijsstabiliteit, stelt hij.

Lees alles over de schuldencrisis op onze special