AMSTERDAM - De directeur van de in ernstige financiële problemen verkerende woningcorporatie Vestia heeft een jaarsalaris van een half miljoen euro. Dat blijkt onder meer uit het jaarverslag van Vestia over 2010.

Ook in 2011 verdiende topman Erik Staal dit bedrag, zo hebben diverse media inmiddels bevestigd gekregen van Vestia.

Staal is inmiddels opgestapt, zo meldt de corporatie in een persbericht.

Er zou binnen de corporatie geen discussie zijn over de hoogte van het salaris. Maar de branchevereniging van woningcorporatie Aedes, waar Vestia geen lid van is, laat in een reactie weten dat 95 procent van zijn leden zich aan de Balkenendenorm houdt (ongeveer 190.000 euro).

Bij Aedes zijn 360 van de 400 woningcorporaties aangesloten. Vestia hoort bij het groepje van 40 corporaties dat afziet van lidmaatschap. Een woordvoerder van Aedes wil niet zeggen of er een verband is tussen het lidmaatschap en de hoogte van het salaris van de Vestia-topman.

Crisisoverleg

Vijf woningcorporaties hebben zich de afgelopen dagen garant gesteld om Vestia te redden van een financiële ramp. Er is ook crisisoverleg gevoerd met onder meer het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Aedes en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Volgens de NOS wordt het huidige bestuur aan de kant gezet.

Vestia, gevestigd in Rotterdam, is met 89.000 woningen de grootste corporatie van Nederland. De organisatie sloot de afgelopen jaren voor miljarden euro’s aan leningen af voor nieuwbouwprojecten, en dekte het risico op stijgende rentes op die schulden af met financiële derivaten.

De papieren waarde van die derivaten is echter gedaald door de marktrente, waardoor banken extra financiële zekerheden eisen van Vestia, dat daar op zijn beurt onvoldoende middelen voor heeft.