AMSTERDAM - De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de kinderopvang zijn vastgelopen. Dat melden de bonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak dinsdag.

Een voorstel dat de werkgevers dinsdag op tafel legden houdt volgens Abvakabo FNV alleen maar verslechteringen in.

De vakbonden hebben voor dit jaar een looneis van twee procent. De werkgevers stellen een loonsverhoging van 1,1 procent voor.

Tegelijk zouden de werkgevers de ziektekostenvergoeding van 16 euro per maand willen laten vervallen. De loonsverhoging wordt daarmee niet meer dan een sigaar uit eigen doos, aldus Abvakabo FNV.

Investeren

De bonden stellen dat de werkgevers alleen kijken naar de huidige economische situatie. CNV Publieke Zaak vindt echter dat de branche juist nu moet investeren in veiligheid en kwaliteit.

"Wij zien met grote zorg de ontwikkeling van de kortetermijnvisie bij werkgevers", zegt onderhandelaar bij CNV Publieke Zaak Lizelotte Smits.

Minder vraag

Een zegsvrouw van de brancheorganisatie Kinderopvang zegt in een reactie het belang van werkgelegenheid te stellen boven sterkere loonontwikkeling. Door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag neemt de vraag naar opvang volgens de werkgevers de komende jaren af.

"We zien nu een enorme vraaguitval, en zelfs krimp, en verwachten dat die ook gaat doorzetten de komende jaren. Daarom willen we voorzichtig inzetten, om te zorgen dat iedereen het hoofd boven water kan houden."