AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar verschillende financiële instellingen gewezen op de risico's van hun beleid. Dat meldde DNB dinsdag op zijn website.

''Het afgelopen jaar heeft DNB verschillende banken en verzekeraars aangezet tot het bijstellen van hun koers'', aldus de centrale bank.

Die instellingen hebben hun beleid daardoor ''soms ingrijpend'' moeten bijstellen. DNB gaf geen namen van de bedrijven die zijn aangesproken.

Door het verscherpte toezicht is vorig jaar door diverse banken besloten de balans te verkleinen, bijvoorbeeld door bezittingen af te stoten, de kredietverlening te beperken of het financieringsprofiel duurzamer te maken.

Kapitaaleisen

Banken met grote belangen in opkomende economieën kregen verder hogere kapitaaleisen opgelegd van DNB. Aan verzekeraars werden onder meer scherpere eisen gesteld voordat ze een vergunning kregen. Bij autoverzekeraars leidde het toezicht volgens DNB tot ''een duurzamere prijsstelling'' in de branche.

De centrale bank let sinds de financiële crisis scherper op de beleidsmodellen en de strategie van banken en verzekeraars. Dit blijft volgens DNB van groot belang, zeker nu de winstgevendheid van veel financiële bedrijven onder druk staat.