FRANKFURT - Griekenland moet uit de ketenen van de euro en de eurozone verlaten. Anders blijft het land constant om financiële steun vragen van andere Europese landen.

Dat zei de president-commissaris van het Duitse Commerzbank maandag op een bankenevenement in Frankfurt.

Volgens Klaus-Peter Müller zullen de Grieken om geld blijven vragen. ''Ze zullen terugkomen voor meer en meer, tenzij ze echte structurele hervormingen doorvoeren. Maar dat duurt geen 2 tot 3 jaar, maar 20, 30, 40 jaar voor Griekenland.''

De topman van Commerzbank stelde dat de Grieken een eigen munt nodig hebben die ze kunnen devalueren. Door in de euro te blijven, wordt het land ''geketend'' aan bezuinigingen en lagere lonen, en dat zal niet voldoende blijken om de crisis te overwinnen, vreest Müller.

Chaos

De bankvoorzitter is niet bang dat een Grieks vertrek uit de euro leidt tot ''wereldwijde chaos'', waarbij andere eurolanden als Italië en Spanje in grote problemen raken. ''Ik denk niet dat de markten negatief zullen reageren op landen die wel in de eurozone blijven na een Grieks vertrek.''

Athene heeft lang aangegeven niet uit de euro te willen vertrekken. Eerder deze maand gaf een regeringswoordvoerder echter aan dat Griekenland uit de eurozone zal moeten als het land niet het nieuwe steunpakket van 130 miljard euro krijgt.

Alles over de situatie in Griekenland

Alles over de schuldencrisis op onze special