LONDEN - Het Europese olie-embargo tegen Iran kan ervoor zorgen dat de olieprijzen gaan stijgen. Dat heeft secretaris-generaal Abdullah al-Badri van het oliekartel OPEC maandag gezegd tegen persbureau Reuters op een energiecongres in Londen.

De Europese Unie wil vanaf 1 juli een olieboycot opleggen aan Teheran vanwege het Iraanse nucleaire programma. Iran overweegt op zijn beurt de uitvoer van olie naar Europa te staken.

''Dit zal de bewegelijkheid van de oliemarkt vergroten, dat lijdt geen twijfel. Voor een bepaalde periode zal er een opwaartse druk bestaan'', aldus Al-Badri.

Volgens de OPEC-voorzitter is een olieboycot niet de juiste manier om Iran onder druk te zetten. ''Het is de beste manier om met een land te praten. Alleen via een dialoog kan een probleem worden opgelost, niet via een dreiging hier en daar.''

Balans

De voorzitter van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen zei verder dat de oliemarkt op het moment goed in balans is.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) bedraagt nu bijna 100 dollar. ''Dat is een geschikte prijs voor producenten en consumenten. De oliemarkt is momenteel in een goede conditie'', zei Al-Badri.

Productieplafond

De OPEC besloot in december zijn productieplafond te verhogen naar 30 miljoen vaten per dag. De daadwerkelijke productie ligt echter 600.000 vaten per dag hoger omdat onder meer Saudi-Arabië nog steeds de weggevallen olieproductie in Libië compenseert. Volgens Al-Badri is er geen sprake van overproductie.

Iran is een van de grondleggers van de OPEC. De leden van het kartel zijn goed voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde olieproductie en 60 procent van de bewezen voorraden in de wereld.