MOSKOU - De Russische grens blijft open voor vlees en zuivel uit ons land, maar de Russische autoriteiten weren wel levende runderen, schapen en geiten uit landen die getroffen zijn door het Schmallenbergvirus.

Daarom gooit het land de grens voor mogelijk enkele weken dicht voor Nederlandse runderen. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) maandag op Radio 1. Wel mogen zuivel en vleesproducten gewoon naar Rusland worden uitgevoerd.

Volgens Bleker gaat het bij zuivel en vlees om een uitvoer ter waarde van 100 miljoen euro per jaar. Bij de runderen is een bedrag van 16 miljoen in het geding.

Bleker zei dat Russische experts volgende week naar Nederland en Duitsland komen om zich verder te beraden op de import door hun land van runderen.

Overleg

In Moskou beraadslaagden experts uit Rusland maandag met collega's uit Duitsland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk over de gevolgen van het virus voor de volksgezondheid en de te treffen maatregelen. Daarbij waren ook experts van de Europese Unie.

Nederland exporteerde in 2010 voor 103 miljoen euro aan zuivel naar Rusland en die export wordt nu geschat op 10 miljoen euro per maand. Bij rundvlees en fokvee gaat het om veel lagere bedragen.