ECB vermindert aankoop obligaties fors

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn aankopen van Europese staatsobligaties vorige week nagenoeg stilgelegd. Dat bleek maandag uit gegevens van de ECB.

De ECB kocht afgelopen week voor 63 miljoen euro obligaties op. Een week eerder nam de centrale bank nog voor ruim 2,2 miljard euro aan schuldpapieren uit de markt. In de week daarvoor werd voor 3,8 miljard euro opgekocht.

De totale aankopen door de ECB sinds mei 2010 zijn opgelopen tot 219 miljard euro.

De aankopen zijn bedoeld om de handel in obligaties van eurolanden met financiële problemen te ondersteunen. De ECB meldt niet van welke landen obligaties worden opgekocht. Algemeen wordt aangenomen dat de bank zich vooral richt op staatsleningen van Italië en Spanje.

Druk

De afgelopen week nam de druk op de ECB toe om een verlies te accepteren op de Griekse obligaties die de bank bezit. Daarmee zou de centrale bank een bijdrage moeten leveren aan de schuldverlichting waarover al wekenlang wordt onderhandeld tussen de Griekse regering en de private schuldeisers van het land.

Volgens ingewijden heeft de ECB voor ongeveer 40 miljard euro aan Griekse obligaties opgekocht, vooral in de eerste maanden waarin het opkoopprogramma actief was.

Lees alles over de schuldencrisis

Lees meer over:
ECB

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie