ZWOLLE - Met een alternatief plan denken de Ondernemingsraad en de vakbonden van de Zwolse vestiging van Wärtsilä 330 arbeidsplaatsen in Zwolle te behouden. Het plan is donderdag gepresenteerd.

In het voorstel, dat OR en bonden donderdag hebben gepresenteerd, zou binnen Wärtsilä Nederland nog eens eenzelfde aantal arbeidsplaatsen verdwijnen.

Op 16 november maakte Wärtsilä bekend de Zwolse motorenfabriek te willen sluiten. Het Finse bedrijf hevelt de productie over naar Italië, terwijl een deel van de serviceactiviteiten verhuist naar Schiedam.

Bonden en OR zien mogelijkheden voor een fabriek, met maximaal honderd medewerkers, die onderdelen levert aan zowel Wärtsilä als aan andere bedrijven. In het plan blijven ook de serviceafdelingen, in totaal zo'n tweehonderd arbeidsplaatsen, in Zwolle. Daarnaast willen bonden en OR de oprichtingvan een nieuwe componentenfabriek en een technologiecentrum (circa dertig arbeidsplaatsen) in de stad.

Wärtsilä Nederland heeft zo'n achthonderd arbeidsplaatsen, waarvan 150 in Schiedam. In de plannen van Wärtsilä verdwijnen 450 banen en verhuizen de resterende 350 arbeidsplaatsen naar Schiedam.

Verlies beperkt

Volgens OR en de vakbonden kan het banenverlies blijven tot ruim driehonderd. De vakbonden en de OR hebben hun eerder pleidooi voor het open houden van het hele bedrijf terzijde geschoven. Dat is geen haalbaar standpunt, stelt de FNV. PvdA-kamerlid R. Hindriks gaat minister Jorritsma vragen met de top van Wärtsilä over het alternatieve plan te spreken. Ook wil hij dat de claim waarmee het ministerie van Economische Zaken dreigde, wordt benut om de nieuwe onderneming te steunen.

Volgens de vakbonden blijkt uit het onderzoek, uitgevoerd door Ph. Stibbe van de gelijknamige industriële holding, dat de oprichting van een nieuwe componentenfabriek mogelijk is.

Wärtsilä presenteert volgende week de uitkomsten van een eigen haalbaarheidsonderzoek naar een mogelijk nieuwe onderneming op de Zwolse locatie.

/ECONOMIEMotorenfabrikant Wartsila sluit vestiging ZwolleZwolle probeert Wartsila te behouden met miljoenenclaim