LISSABON - De rente op Portugese staatsobligaties is maandag opnieuw opgelopen.

Beleggers speculeren erop dat het land net als Griekenland schuldverlichting nodig heeft om zijn financiële problemen te boven te komen.

De rente op 10-jarige Portugese staatsobligaties liep maandagmiddag op tot ruim 17 procent. Dat is veruit het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Eerder op de dag stond de rente op 15,6 procent.

Het verschil tussen de rente op de Portugese 10-jaarsleningen en die van Duitsland liep voor het eerst in het bestaan van de eurozone op tot meer dan 15 procentpunt.

Rendement

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde van het schuldpapier. De sterk stijgende rente geeft ook aan dat beleggers steeds meer vrezen dat Portugal niet al zijn schulden zal kunnen terugbetalen.

Dat wantrouwen blijkt ook uit de sterk toegenomen kosten voor de verzekeringen tegen een wanbetaling door Portugal. Het kost een belegger nu bijna 4 miljoen euro om zich in te dekken tegen een verlies op Portugese kredieten van 10 miljoen euro in de komende 5 jaar. Daarmee is de verzekering op Portugese schulden na die van Griekenland de duurste ter wereld.

Junk

Portugese obligaties staan sterk onder druk sinds de afwaardering van de Portugese schuld tot de 'junk'-status door kredietbeoordelaar Standard & Poor's eerder deze maand. Dat besluit bemoeilijkt de terugkeer van Portugal op de financiële markten en vergroot de kans dat het land nieuwe noodsteun moet vragen aan het IMF en de EU.

Veel beleggers denken ook dat de schuldenlast van Portugal moet worden aangepast, net als die van Griekenland.

Vijf vragen over euro-obligaties

Lees alles over de Schuldencrisis