AMSTERDAM - Het detailhandelsconcern Vendex KBB is in gesprek met diverse "gerenommeerde, internationale investeringsmaatschappijen" over de mogelijke verkoop van de onderneming die onder meer Bijenkorf en V&D uitbaat. Zij zouden voorlopig 14 euro per aandeel willen bieden. Het is nog onzeker of de gesprekken leiden tot een openbaar bod.

De potentiële kopers hebben zichzelf gemeld, zei een woordvoerder van Vendex donderdag. "Het is allemaal heel recent. De eersten kwamen in januari. Het is echt nog in het beginstadium. Wij willen geen geruchtenvorming", verklaarde hij de aankondiging.

Het gaat volgens de woordvoerder om meerdere, afzonderlijke gesprekken met partijen. De zegsman wilde niet zeggen wie de partijen zijn of waar ze vandaan komen. In september zette topman P. Hamming al de deur op een kier. Tijdens de presentatie van halfjaarcijfers zei hij zowel V&D als Bijenkorf wilden meedoen aan de consolidatieslag in de Europese warenhuissector.

De beurs

Een mogelijke bieder is de Amerikaanse investeringsmaatschappij K Capital Partners. Dat bedrijf heeft een belang van 10 procent in Vendex en zei eerder slecht renderende delen van het concern te willen verkopen. Ook noemde het in augustus de mogelijkheid om Vendex van de beurs te halen.

Volgens een woordvoerder van Vendex was het tien jaar geleden heel interessant om aan de beurs te staan. "De wereld staat niet stil", zei hij donderdag. "Wij kijken naar de aandeelhouderswaarde." Volgens hem voeren de directie en de commissarissen gesprekken met partijen die Vendex KBB als geheel willen kopen. "Het gaat ons om de continuïteit van ons bedrijf." Bij het concern werken 45.000 mensen.

Premie

Als de huidige gesprekken met de investeringsmaatschappijen leiden tot een openbaar bod, moet de definitieve prijs worden vastgesteld. Een bod van 14 euro betekent een premie van 3,59 euro op de slotstand van 11,41 euro donderdag op de effectenbeurs in Amsterdam. Daarmee wordt de waarde van Vendex KBB op basis van uitstaande aandelen gewaardeerd op een kleine 1,3 miljard euro.

Vendex KBB rekent erop dat de komende zes tot acht weken de partijen nodig hebben om de boeken in te zien en de werkmaatschappijen te onderzoeken. Het concern bezit naast Bijenkorf en de V&D ketens als Hema, Dixons, Dynabyte, Claudia Sträter, M&S Mode, Praxis en Brico.

Concernomzet

Vendex liep donderdag ook vooruit op de jaaromzet die het 18 februari bekendmaakt. Het bedrijf zei dat consumentenbestedingen onder druk blijven staan. Bij de bovenkleding en elektronica liepen de verkopen "duidelijk terug". Ook de doe-het-zelfmarkt, voor Vendex jaren een winstmaker, zag de omzet in de tweede helft van voor het eerst in lange tijd teruglopen. In 2002 haalde Vendex een concernomzet van ruim 4 miljard euro.

Ondanks lagere omzet laten de doe-het-zelfzaken (Praxis, Brico en Formido) een geringe verbetering van het resultaat zien. Ook de warenhuizen van Hema boekten meer winst. Bijenkorf presteert als in . Bij de consumentenelektronica en de modezaken gaat de winst omlaag. Het sukkelende V&D leidt een operationeel verlies. Dat blijft binnen de eerder voorspelde 30 tot 50 miljoen euro. Daarnaast zet het concern nog 80 miljoen euro opzij voor een reorganisatie. Definitieve jaarcijfers volgen op 6 april.