AMSTERDAM - Philips heeft in het vierde kwartaal van 2011 een nettoverlies geleden van 160 miljoen euro. Dat maakte het elektronicaconcern maandag bekend.

Een jaar eerder boekte het bedrijf nog een winst van 465 miljoen euro in het laatste kwartaal.

De vergelijkbare omzet steeg in het vierde kwartaal van 2011 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 3 procent tot 6,7 miljard euro.

Over heel 2011 steeg de vergelijkbare omzet met 4 procent tot 22,6 miljard euro. Het verlies over 2011 bedroeg 1,3 miljard euro, ten opzichte van 1,45 miljard winst in 2010.

Exclusief eenmalige lasten en investeringen wil het bedrijf in het laatste deel van dit jaar de onderliggende marges en de efficiëntie verbeteren. Het bedrijf handhaaft de doelen voor 2013, waaronder een omzetgroei van 4 à 6 procent.

Licht

De lichtdivisie had aan het einde van het jaar, vooral in Europa, last van sterke prijsconcurrentie en grote voorraden waarvan een deel helemaal moest worden afgeschreven. De medische tak heeft met name last van terughoudendheid bij Europese ziekenhuizen.

Van Houten zei dat hij ervan overtuigd is dat de verkoop van de televisieactiviteiten aan TPV Technology dit kwartaal wordt afgerond.