BRUSSEL - De Europese leiders komen maandagmiddag in Brussel bijeen om te praten over het scheppen van banen.

Na de reeks toppen de afgelopen tijd over besparingen en hervormingen, wordt nu gefocust op het stimuleren van de economie als uitweg uit de crisis.

Europees president Herman Van Rompuy nodigde de regeringsleiders en staatshoofden uit voor overleg over de bestrijding van de jeugdwerkloosheid, ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf met Europese fondsen en het versterken van de gemeenschappelijke markt.

In dat verband zal Nederland pleiten voor een snel besluit over het nieuwe EU-patent.

Informeel

Van Rompuy noemt de top informeel, waarmee hij laat doorschemeren vooral een uitwisseling van standpunten te verwachten in aanloop naar de 'echte' top op 1 en 2 maart.

De top van maandag zal echter niet om de actuele schuldencrisis in de eurozone heen kunnen. Op tafel komt onder meer het verdrag over het permanente noodfonds ESM, dat vanaf juli dit jaar moet voorkomen dat eurolanden bankroet raken.

Daaraan gekoppeld wordt het nieuwe begrotingspact, dat landen dwingt tot begrotingsdiscipline.

Ook zullen de EU-leiders beslissingen moeten nemen over  verdere hulp aan Griekenland. De komende dagen moet  duidelijkheid komen over de gedeeltelijke afschrijving van de Griekse schulden.

Beurzen

De Europese beurzen waren maandag negatief gestemd in afwachting van de Europese top.

"Er heerst een negatieve stemming. In Amsterdam vielen de bedrijfsresultaten van Philips en BinckBank tegen. Verder is het wachten op de zoveelste EU-top. De verwachting is dat die niet veel zal opleveren. Het is vooral wachten op een Griekse schuldendeal'', aldus van Hof Hoorneman Bankiers.

Lees alles over de schuldencrisis