BRUSSEL - De Belgische vakbonden willen maandag het land platleggen uit protest tegen de ''asociale'' bezuinigingsmaatregelen van de regering-Di Rupo.

Naar verwachting zal de nationale staking vooral het openbaar vervoer treffen. De staking begon zondagavond bij de spoorwegen.

Het gaat al om de tweede grootscheepse stakingsactie tegen de regering, die begin december aantrad. Volgens de vakbonden worden vooral werknemers en uitkeringstrekkers de dupe van de hervormingen.

Zij verwijten Europa te veel druk uit te oefenen op België, ten koste van economische groei en werkgelegenheid.

Veolia

Busreizigers in Zeeuws-Vlaanderen hoeven niet bang te zijn dat de staking in het openbaar vervoer hen treft. De diensten van de Belgische busmaatschappij De Lijn in het zuidelijkste deel van Zeeland worden overgenomen door busmaatschappij Veolia.

Atoombom

De socialistische premier Elio Di Rupo zit duidelijk in zijn maag met de sociale onrust. De vakbonden vormen traditioneel zijn achterban. Er is wel begrip voor de actievoerders, maar zeker niet voor de staking.

Een algemene staking is iets als een atoombom. Die moet je achter de hand houden voor de rechtse regering die pas echt rechtse maatregelen neemt, stelde de Vlaamse socialistenleider Bruno Tobback onlangs.

Werkgevers hielden vorige week minibetogingen tegen de landelijke staking.