AMSTERDAM – Duitsland dringt erop aan dat Griekenland de macht over de overheidsfinanciën overdraagt aan Europese instellingen.

Daarover zouden in Europa gesprekken gevoerd worden en voorstellen geformuleerd worden, meldt persbureau Reuters vrijdagavond op basis van een bron bekend met de situatie.

Zonder die maatregel zou het tweede steunpakket aan het noodlijdende Zuid-Europese land ter waarde van 130 miljard euro mogelijk geen doorgang kunnen vinden.

De Europese organisaties die al actief zijn in Griekenland zouden tijdelijk meer bevoegdheden moeten krijgen om beslissingen tegen te houden die het land financieel in gevaar kunnen brengen. Duitsland zou daarin het initiatief nemen, aldus de bron.

Budgetcommissaris

De Britse zakenkrant Financial Times berichtte op basis van een uitgelekt document dat de Duitsers aandringen op een speciale Europese budgetcommissaris.

"Gezien de teleurstellende houding van de Grieken wat betreft het nakomen van afspraken, moet het land accepteren dat bepaalde bevoegdheden tijdelijk worden overgedragen", valt te lezen in dat voorstel.

De ministeries van Financiën van Duitsland en Griekenland wilden niet ingaan op het nieuws.

Lees hier alles over de schuldencrisis

Lees hier alles over Griekenland