ATHENE - Griekenland is bijna rond met private schuldeisers over een afschrijving op Griekse staatsleningen. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos vrijdag gezegd.

''We zijn één stap verwijderd van het afronden van de overeenkomst met de private schuldeisers'', aldus Venizelos. Hij zei dit na een ontmoeting vrijdag met vertegenwoordigers van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Venizelos zei verder dat de onderhandelingen met de trojka van EU, ECB en IMF over een tweede steunpakket van 130 miljard euro ''moeizaam'' verlopen. Een deal met private schuldeisers over een afschrijving op Griekse leningen is een voorwaarde voor die steun.

De minister gaf aan dat een definitief voorstel van Griekenland over een overeenkomst met private schuldeisers voor 15 februari moet worden ingediend. ''Alles moet in de komende dagen worden afgerond, want een publieke bekendmaking over een deal moet voor 15 februari worden gedaan'', aldus Venizelos.

Rente

Private schuldeisers zoals banken en verzekeraars praten over een afschrijving op Griekse leningen tot 70 procent. Een van de grootste strijdpunten tussen Athene en de geldschieters is de rente die investeerders krijgen op de nieuwe obligaties met een lagere waarde, die ze ontvangen in ruil voor hun bestaande schuldpapieren.

Vorige week leek er overeenstemming te zijn over een rente van 4 procent, maar de EU en het IMF vonden dit te hoog.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in onze nieuwsdossiers