DEN HAAG - Zakenbank Lazard was als adviseur van de Staat verantwoordelijk voor de waardering van Fortis/ABN Amro, toen het Nederlands kabinet begin oktober 2008 besloot de bank te nationaliseren voor 16,8 miljard euro.

Dat zei oud-topambtenaar van het ministerie van Financiën Bernard ter Haard vrijdag bij de parlementaire enquêtecommissie. ''Daar hadden we ze voor ingehuurd'', zei Ter Haar.

De enquêtecommissie probeert deze week in extra verhoren te achterhalen of Nederland met 16,8 miljard te veel heeft betaald voor Fortis/ABN.

Later moesten er nog miljarden bij om de bank overeind te houden. Inmiddels staat de teller op ruim 30 miljard euro.

Topambtenaar

Woensdag bleek dat een andere topambtenaar van Financiën, Erik Wilders, nooit van Lazard had begrepen dat een bedrag van 2,3 miljard euro niet een boekverlies was maar een kapitaaltekort en daarmee in de waardering van Fortis/ABN had moeten worden opgenomen.

Ter Haar sloot zich vrijdag aan bij de versie van Wilders.

Wellink

Ook oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) verwijst nadrukkelijk naar Lazard als verantwoordelijke voor de bepaling van de waarde van Fortis/ABN in oktober 2008.

Wellink zei vrijdag tegen de parlementaire enquêtecommissie dat Lazard als deskundige en adviseur van de Staat de waarde bepaalde. ''Daarmee is in zekere zin voor mij het verhaal af’’, zei Wellink.