HAARLEM - De rechtbank in Haarlem spreekt de belangrijkste verdachten in de vastgoedfraudezaak Klimop in ieder geval gedeeltelijk vrij.

Dat blijkt tot nu toe uit het deel van het vonnis, dat tot nu toe is uitgesproken. Naar verwachting duurt het voorhouden van de 100 pagina's tellende uitspraak nog tot het eind van vrijdagmiddag of begin van vrijdagavond.

Hoofdverdachte Jan van V. en medeverdachte Will F. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces Klimop worden vrijgesproken van oplichting van Philips Pensioenfonds.

Verduisterd

De rechtbank vindt oplichting van Philips Pensioenfonds bij de verkoop van het vastgoedproject 126 niet bewezen. Dat geldt ook voor de aanklacht dat geld van het pensioenfonds is verduisterd, stelde rechtbankvoorzitter Rino Verpalen. Later volgt nog het oordeel van de rechters over andere verdenkingen.

Cees H., oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds, is niet schuldig aan deelname aan twee criminele organisaties, constateert de rechtbank. Daarmee vervalt nog een belangrijke aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM) in deze grote vastgoedfraudezaak .

Witwassen

Er staat nog een aantal aanklachten open tegen de in totaal 11 verdachten die vrijdag het vonnis in hun zaak horen. Cees H. was van de verdachten degene met de hoogste functie. Hij wordt ook nog verdacht van onder meer witwassen.

Bij de uitspraak zijn vrijdag in een stampvolle rechtszaal in Haarlem slechts drie van de 11 verdachten aanwezig. Hoofdverdachte Jan van V. is present, evenals Olivier L., die als financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling volgens het OM een belangrijke rol in de fraude speelde. Grote afwezige is Cees H. Ook Will F. laat het vrijdag afweten.