BERLIJN - De toekenning van nieuwe financiële steun aan Griekenland staat niet op de agenda van de EU-top van maandag.

Dat liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag weten op een persconferentie met de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Volgens Merkel is het rapport van de toezichthouders op Griekenland maandag nog niet klaar. ''We zullen het rapport niet hebben, wat betekent dat we echt over groei zullen moeten praten en moeten proberen het begrotingspact af te sluiten'', aldus Merkel.

De onderhandelingen tussen de Grieken en de banken over schuldverlichting zijn volgens de bondskanselier ''op de goede weg''.

''Op basis daarvan wordt het tweede programma voor Griekenland opgesteld, waarin Griekenland ook moeten aangeven wat zijn extra verplichtingen zijn.''

Reddingsfonds

Rajoy benadrukte het belang van de snelle invoering van het permanente reddingsfonds voor eurolanden (ESM). Een dag eerder gaf hij nog aan dat dit fonds groter moet worden dan nu wordt beoogd.

''Hoe groter het fonds is, des te kleiner is waarschijnlijk de kans dat we het moeten gebruiken. Maar het belangrijkste is dat we nu een mechanisme hebben en dat het operationeel wordt.''

Alle berichten over Griekenland en schuldencrisis