WASHINGTON - De rente in de Verenigde Staten blijft zeker tot eind 2014 op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

Dat liet het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, woensdag weten.

Ook sprak de Fed nieuwe groeiverwachtingen voor de komende 2 jaar uit en voor het eerst werd een inflatiedoelstelling bekendgemaakt.

Historisch

De Fed had eerder aangegeven de rente tot medio 2013 op dat niveau te houden. Fed verlaagde de rente tot het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent in december 2008, toen de kredietcrisis in volle hevigheid woedde. De lage rentestand moet de Amerikaanse economie stimuleren door de kredietverstrekking aan te jagen.

Volgens de Fed laat de Amerikaanse economie bescheiden groei zien. De centrale bank verwacht voor dit jaar een groei van 2,2 tot 2,7 procent en voor 2013 een expansie van 2,8 tot 3,2 procent.

Volgens de centrale bank zorgen de spanningen op de financiële markten wel voor een significant neerwaarts risico voor de groeiverwachting. De Fed gaf aan dat de consumentenuitgaven stijgen, maar dat de bedrijfsinvesteringen afzwakken en dat de huizensector in mineur blijft.

Werkloosheid

De Fed zei verder dat sommige indicatoren op enige verbetering op de arbeidsmarkt wijzen, maar dat de werkloosheid op een hoog niveau blijft. De werkloosheid in de VS stond in december op 8,5 procent.

De inflatie blijft volgens de Fed onder controle en de inflatieverwachtingen voor de komende tijd zijn stabiel. De centrale bank sprak woensdag voor het eerst in zijn bestaan een inflatiedoelstelling uit van 2 procent over de langere termijn.