DEN HAAG - Voor nauw betrokken medewerkers van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) was er tot kort voor de volledige overname van ABN Amro en Fortis Bank Nederland onduidelijkheid over een aantal belangrijke punten in de onderhandelingen met België.

Dat maakte voormalig DNB-directeur Rudi Kleijwegt woensdag duidelijk bij de parlementaire enquêtecommissie die de prijs onderzoekt die de Staat in het najaar van 2008 heeft betaald voor ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

Zo hielden DNB-medewerkers die betrokken waren bij de waardebepaling van de Nederlandse onderdelen van het Fortis-concern tot op het laatst rekening met een kapitaalinjectie van 4 miljard euro die nog nodig was.

Injectie

Andere betrokkenen gaven eerder tijdens verhoren aan dat al dagen ervoor besloten was dat de injectie van 4 miljard van tafel was. Die injectie dateerde nog van het moment toen Nederland samen met België en Luxemburg besloot een 49-procentsbelang in het Fortis-concern te nemen. Al binnen twee dagen bleek die oplossing Fortis niet te kunnen redden.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier