DAVOS - De elite van de wereldpolitiek en het internationale zakenleven zoeken deze week een nieuwe weg voor het kapitalisme tijdens het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in Davos.

Circa 40 staatshoofden praten 5 dagen in de Zwitserse wintersportplaats met topmannen uit het bedrijfsleven over allerlei zaken, variërend van de eurocrisis tot het Iraanse kernprogramma.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt woensdag een openingstoespraak. Andere leiders van G20-landen, onder wie de Britse premier David Cameron, spreken later deze week.

Ze krijgen gezelschap van een nieuwe generatie premiers zoals die uit Tunesië, waar de Arabische Lente een jaar geleden voor een revolutie zorgde.

De debatten hebben dit jaar als titel 'Schiet het 20e-eeuwse kapitalisme tekort in de 21e-eeuwse samenleving?'. Andere discussies gaan over 'Repareren van kapitalisme' en 'Heeft globalisering zijn economische en politieke grenzen bereikt?'

Nieuw wereldmodel

Klaus Schwab, oprichter en organisator van de Davos-bijeenkomst, zegt dat de leiders een nieuw wereldmodel proberen te vormen. Volgens hem heeft kapitalisme in zijn huidige vorm geen plaats meer in de wereld.

''Het gevaar is dat het politieke leiderschap wordt overweldigd'', zei Schwab bij de ontvangst van de gasten. ''Misschien is het een soort burn-out.''

Afwezigen

Opmerkelijke afwezigen zijn de leiders van de kwakkelende eurolanden Griekenland, Spanje en Italië. Ook zijn er weinig afgevaardigden uit Rusland, waar over enkele weken presidentsverkiezingen zijn. De Chinezen vieren momenteel hun nieuwe jaar.

Hoewel sommige bedrijfsleiders moesten thuisblijven wegens bezuinigingen, zijn de topmannen van 's werelds 1000 grootste bedrijven in groten getale present.

Dit ondanks de jaarlijkse toegangsprijs van 35.000 euro. Aanvankelijk zou ook popster Mick Jagger (Rolling Stones) komen spreken over zijn politieke voorkeur, maar hij zegde op de valreep af.

Veiligheid

Circa 5000 Zwitserse soldaten zijn opgeroepen voor de veiligheid van de gasten. Het luchtruim boven het jetset-oord is bijna geheel gesloten.

Een kleine groep activisten heeft de weg gevonden naar Davos. Ze hebben een protest-iglo gebouwd. Ze nemen geen deel aan de discussies.

Brazilië

In Brazilië is gelijktijdig de grootste anti-kapitalistische bijeenkomst ter wereld begonnen. Vlaggen met teksten als 'Een andere wereld is mogelijk' waren te zien bij de opening van het jaarlijkse Wereld Sociaal Forum, de tegenhanger van het Wereld Economisch Forum.

De centrumlinkse presidente Dilma Rousseff wordt er verwacht, evenals circa 70.000 anderen.