DEN HAAG - Zakenbank Lazard wist toen het de Staat adviseerde over het redden van Fortis Nederland en ABN AMRO in oktober 2008 niet dat er een bij de overname een kapitaaltekort zou ontstaan van 6,5 miljard euro.

Dat stelden twee bankiers van Lanzard woensdag bij de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar kabinetsmaatregelen tijdens de kredietcrisis.

Het kabinet redde Fortis en ABN Amro begin oktober 2008 door de bank voor 16,8 miljard euro over te nemen. Later stegen de kosten tot in totaal ongeveer 30 miljard euro.

Er was onder meer sprake van een kapitaaltekort van 6,5 miljard euro dat ontstond door de verdeling van Fortis/ABN waarbij Nederland de Nederlandse delen overnam.

Kapitaaleis

Lazard wist ook niet dat De Nederlandsche Bank (DNB) later een hogere kapitaaleis ging hanteren dan de 4 procent die wettelijk vereist was of de 7,5 procent die in de markt gebruikelijk was.

DNB zat erbij en ''heeft niet de rode vlag gehesen'', zei Wouter Han van Lazard voor de enquêtecommissie.

Samenwerking

Hij wilde echter niet met de beschuldigende vinger naar DNB wijzen. Hij zei goede herinneringen te hebben aan de samenwerking.

Volgens Han was er voldoende informatie en is er ook achteraf niets mis met de uiteindelijke waardering die gemaakt is of met de aannames die daaraan ten grondslag lagen. ''We hebben goed werk kunnen afleveren.''

Hij gaf wel aan dat er voor dergelijke klussen normaal veel meer tijd is, wel enige maanden. ''Gegeven de situatie en het karakter van de redding heeft iedereen er aan bijgedragen om zoveel mogelijk een goede analyse te maken.''