LEIDEN - Afgestudeerde mbo'ers verdienen het meest, als ze in de farmacie en tandtechniek werken.

Ze kunnen het snelst aan de slag in de metaalbewerking en hebben de komende jaren het meeste kans op werk, als ze verpleging en verzorging hebben gestudeerd.

Dat blijkt uit de dinsdag verschenen Keuzegids mbo-studies. Daarin zijn alle middelbare beroepsopleidingen naast elkaar gelegd.

Uurloon

Er is ook gekeken naar de zwakste vakgebieden qua uurloon, direct aan het werk komen en kans op werk in de toekomst. Het minst verdienen afgestudeerden in de richting uiterlijke verzorging en dieren (gemiddeld 7,90 euro en 8,30 euro per uur).

Onderwijsassistenten en afgestudeerden in de informatica doen er het langst over om een baan te vinden. In de informatica is de kans op werk ook nog eens ongunstig.

Beoordeeld

Van de brede scholen of roc’s is het Hoornbeeck in Amersfoort het best beoordeeld. Deze instelling kreeg een gemiddeld rapportcijfer van 7,11. Het SOMA College in Harderwijk is de best beoordeelde vakschool (rapportcijfer 7,1).

De keuzegids berekent het cijfer op basis van onder meer onderwijsstatistieken, tevredenheid van studenten en beoordelingen van de onderwijsinspectie.