DEN HAAG - Uitkeringsinstituut UWV weigert vaak verzoeken van werkgevers om vaste arbeidskrachten in te ruilen voor flexwerkers.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft laten doen naar nieuwe werkinstructies voor het UWV bij het afhandelen van ontslagaanvragen.

Van september tot december vorig jaar kreeg het UWV 13 ontslagaanvragen voor in totaal 85 werknemers, waarbij de werkgevers meer wilde overstappen op tijdelijke contractanten, uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).

Werkaanbod

Er zijn 12 aanvragen van werkgevers afgewezen, omdat onvoldoende aannemelijk was gemaakt dat er structureel meer schommelingen in het werkaanbod zouden zijn. Ook waren de mogelijkheden om de schommelingen intern op te vangen vaak onvoldoende onderzocht.

Bij de vakbeweging en in de Tweede Kamer was vorig jaar ophef ontstaan, omdat Kamp met een nieuwe werkinstructie kwam voor het UWV in ontslagzaken na een stijging van het aantal verzoeken om vaste krachten in te ruilen voor flexwerkers.

De minister heeft altijd benadrukt dat het om een verduidelijking ging en dat het ontslagrecht niet werd aangepast.