AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam was donderdagochtend in een goede stemming. Koersstijgingen op Wall Street en in Tokio zetten de toon. Aan het eind van de ochtend stond de AEX-index met een winst van 7,59 punten (1,6 procent) op 487,63.

Bekijk video

TPG kreeg de meeste klappen, het fonds daalde 3,85 procent naar ,98 euro. Het post- en pakketbedrijf kwam voorbeurs met de jaarcijfers. Volgens een handelaar waren de cijfers van TPG zeker niet slecht. "Het probleem zijn de vooruitzichten. Die zijn aanzienlijk lager dan de langetermijndoelstelling van het bedrijf." Volgens hem is die aankondiging een domper op wat de handelaren hadden verwacht.

Koploper bij de graadmeter was Getronics. De automatiseerder pakte 7,5 procent winst. Een beurshandelaar denkt dat de winst komt door het gunstige koersverloop op de Amerikaanse Nasdaq-beurs woensdag. "Dat merk je gelijk bij de technologiefondsen." Ook de tech-fondsen in de MidKap-index, ASM International (plus 4 procent) en BE Semiconductors (plus 1 procent), profiteerden mee.

Uitgever Reed Elsevier kwam ook voorbeurs met jaarcijfers. Die voldeden aan de verwachting van analisten. De koers van het aandeel steeg met 2,5 procent naar 13,84 euro.

Midkap

De MidKap-index was rond het middaguur vrijwel onveranderd. De index voor middelgrote fondsen steeg 0,1 procent naar 488,42 punten. Supermarktconcern Laurus profiteerde van de aankondiging dat het 178 arbeidsplaatsen schrapt. Het fonds boekte een winst van ,71 procent.

Ook op de overige beurzen in Europa profiteerden de aandelenkoersen van de opleving op Wall Street. Het grootst waren de koersstijgingen in de telecomsector, die het de afgelopen weken zwaar had op de beursvloeren.

Rond het middaguur stond de FTSE-index in Londen op een winst van 1,15 procent. De belangrijkste beursgraadmeter in Parijs ging ,55 procent omhoog en de DAX-index in Frankfurt steeg 1,4 procent.

Euro

De euro gaf aanvankelijk terrein prijs en dook zelfs even onder de 87 dollarcent. Aan het einde van de ochtend werd voor de munteenheid 0,8710 dollar betaald tegen 0,8705 de dag ervoor. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6000 naar 0,6110 pond.