ATHENE - De Griekse economie bevindt zich niet slechts in een recessie, maar in een langdurige depressie.

Dat zei Antonis Samaras, leider van de conservatieven, dinsdag in een vraaggesprek met persbureau Reuters.

Samaras wil dat zo snel mogelijk na het binnenhalen van het tweede steunpakket, van 130 miljard euro, parlementsverkiezingen worden uitgeschreven.

Verkeerde manier

Die moeten uiterlijk 8 april plaatsvinden. Volgens de coalitiepartner in de regering van premier Lucas Papademos wordt de crisis nu op de verkeerde manier bestreden.

Het grootste probleem is in de ogen van Samaras dat er bij het maken van de afspraken met de geldschieters, de EU en het IMF, niet is stilgestaan bij maatregelen die tot een herstel van de Griekse economie moeten leiden.

Vicieuze cirkel

''We raakten in een vicieuze cirkel waarin belastingverhogingen en lagere inkomsten leidden tot een diepere recessie. Daardoor liepen de tekorten verder op, die weer werden bestreden met extra bezuinigingen'', aldus Samaras.

De Griekse economie bevindt zich in het vijfde achtereenvolgende jaar van recessie. ''Dit is geen cyclische beweging meer, maar een lange depressie die we in Griekenland en Europa niet eerder zagen'', zei Samaras.

Dieper

''Tenzij we er iets aan doen, raken we dieper in de crisis verstrikt in plaats van dat we eruit kruipen.''

Volgens officiële cijfers komt het Griekse begrotingstekort vorig jaar uit op 9,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en op 5,5 procent van het bbp in 2012. Naar verwachting is de Griekse economie in 2011 met 6 procent gekrompen. Voor dit jaar wordt uitgegaan van een krimp van 3 procent. 

Dossier: Griekenland

Lees alles over de schuldencrisis