DEN HAAG - Telecomconcern KPN verkoopt IT-dochter Getronics International. Alleen de Nederlandse activiteiten blijven voor KPN behouden.

De verkoop vindt plaats in twee delen. Financiële details maakte KPN dinsdag niet bekend.

De Europese en Aziatische activiteiten, met een omzet van 450 miljoen euro, gaan naar het Duitse beursgenoteerde bedrijf Aurelius.

De Latijns-Amerikaanse activiteiten, met een omzet van 115 miljoen euro, gaan naar de private investeerder OpenGate Capital.

Mededingingsautoriteiten

De transactie is nog onder voorbehoud van onder meer de toestemming van mededingingsautoriteiten en moet nog worden voorgelegd aan de betrokken ondernemingsraden. Naar verwachting zullen beide transacties in het tweede kwartaal van 2012 worden afgerond.

KPN nam Getronics in 2007 over. Het IT-bedrijf had toen al moeilijke jaren achter de rug. Vorig jaar schrapte het telecomconcern de naam Getronics. Getronics Nederland heet nu KPN Corporate Market.

Verwachting

KPN heeft dinsdag de verwachting voor 2012 verlaagd. Het bedrijf rekent dit jaar niet meer op een vrije kasstroom van 2,4 miljard euro maar op 1,6 a 1,8 miljard euro. Ook de winstgevendheid zal in 2012 lager uitkomen dan in 2011.

Het bedrijf spreekt van negatieve trends in de sector en economische tegenwind. KPN ziet 2012 als een overgangsjaar.

De omzet in het vierde kwartaal daalde op jaarbasis met 0,4 procent tot 3,38 miljard euro. Over heel 2011 daalde de omzet met 1,8 procent tot 13,4 miljard euro. Het operationeel resultaat (ebitda) daalde in het laatste kwartaal van 2011 met 3,2 procent tot 1,3 miljard euro.