BRUSSEL - Griekenland moet meer doen om zijn schuldenproblemen op te lossen.

Hervormingen en bezuinigingen worden niet snel genoeg en vergaand doorgevoerd en bovendien hebben maandenlange onderhandelingen met de banken over de afschrijving op nieuw Grieks staatspapier nog niet geleid tot een akkoord. Het land moet harder aan de slag.

Die boodschap gaven de ministers van Financiën van de eurolanden het Zuid-Europese land maandagavond mee. De bewindslieden waren in Brussel bijeen voor hun maandelijkse overleg.

Minister Jan Kees de Jager sprak van ''een stevige boodschap met kritische vragen, en dan zeg ik het nog vriendelijk'', die hij en een aantal collega-ministers de Grieken heeft meegegeven.

Hervormingen

Er is volgens de minister te weinig gedaan aan structurele hervormingen om te komen tot een houdbare Griekse staatsschuld. ''Er mogen nog wat tandjes meer bij.''

Volgens de minister leidt het voorstel niet tot een houdbare Griekse schuldpositie. ''De banken moeten een groter offer brengen'', aldus De Jager. Het doel van de afschrijvingen is om de Griekse staatsschuld terug te brengen op of rond 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020. Met het huidige voorstel wordt deze doelstelling niet gehaald, aldus De Jager.

De Luxemburgse premier en voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden Jean-Claude Juncker zei na afloop dat Griekenland zo snel mogelijk met een ambitieus plan moet komen.

Onderhandelingstafel

Daarnaast stuurden de ministers de Grieken weer terug naar de onderhandelingstafel om met de banken te praten over afschrijvingen op nieuw Grieks staatspapier.

Een akkoord hierover is voorwaarde voor het krijgen van nieuwe financiële steun, die het land hard nodig heeft. Hopelijk weet Athene binnen een paar dagen tot een akkoord te komen, zo spoorde Juncker de Grieken aan.

Couponrente

Volgens Juncker moeten de banken genoegen nemen met een lagere, zogeheten couponrente. Zondagavond hadden de banken hun laatste voorstel op tafel gelegd. Daarin wilden zij niet verdergaan dan een rente van 4 procent.

''De banken moeten een groter offer brengen'', aldus minister Jan Kees de Jager. Volgens de minister is dit noodzakelijk voor Nederland om in te stemmen met het tweede reddingspakket voor de Grieken.

Volgens het voorstel dat nu op tafel ligt komt de Griekse staatsschuld ''zeer aanzienlijk'' boven de doelstelling van 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020 uit.

Lees alles over de schuldencrisis