BRUSSEL - Duitsland is eventueel toch bereid de vuurkracht van het Europese noodfonds te vergroten.

Dat zou kunnen gebeuren in ruil voor nog striktere begrotingsregels voor de landen in de eurozone.

Dat meldden Duitse en Europese functionarissen in Brussel, zo schrijft de krant Financial Times maandag.

IMF

Tot nu toe heeft Duitsland zich altijd verzet tegen het verhogen van het noodfonds. Nu zou bondskanselier Angela Merkel toch overstag zijn gegaan, onder meer na druk van het Internationaal Monetair Fonds.

Merkel zou nu willen accepteren dat het huidige 'tijdelijke' noodfonds EFSF voortbestaat, terwijl het 'permanente' noodfdons ESM al in juli in werking treedt. EFSF heeft nu circa 250 miljard euro aan ongebruikte tegoeden. ESM zou 500 miljard euro moeten behelzen.

Schrappen

In ruil voor deze concessie wil Merkel in ieder geval alle uitzonderingen uit de nieuwe begrotingsregels voor eurolanden schrappen.

In het laatste ontwerp van de nieuwe begrotingsregels zou nu nog een 'ontsnappingsclausule' staan die aangeeft dat het begrotingstekort mag oplopen in tijden van ''economische malaise''. Die zin zou Merkel uit het ontwerp willen verwijderen.

Lagarde

IMF-topvrouw Christine Lagarde sprak zondag met de Duitse bondskanselier. Het IMF hamert er al langere tijd op dat het noodfonds moet worden uitgebreid. Zonder een groter vangnet zouden meer Europese landen in de problemen kunnen komen, denkt het Fonds.

Lees meer over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis