BRUSSEL - Het kabinet sluit niet uit dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei maandag voor de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden nadrukkelijk daar niet op aan te sturen, maar het niet uit te sluiten.

Het met schulden overladen Griekenland heeft dringend extra financiële steun nodig. Maar Nederland wil pas met steun over de brug komen als de schuld van het land ook op langere termijn houdbaar is.

Athene onderhandelt al maanden met financiële instellingen over de hoogte van de afschrijving die ze vrijwillig moeten accepteren op Griekse staatspapier.

Semantiek

Wat is vrijwillig? vroeg de bewindsman zich af. ''Het verschil tussen vrijwillig of niet vrijwillig 70 procent afschrijven is op een gegeven moment ook een beetje semantiek'', aldus De Jager.

''Want ik denk dat niemand heel erg graag vrijwillig 70 procent van zijn schuld afschrijft.''

Als een akkoord uitblijft, zijn andere methodes volgens De Jager bespreekbaar mits er een goed noodfonds is om 'besmetting' van andere landen te voorkomen.

Daarnaast hamert Nederland op het afdwingbaar maken van begrotingsdiscipline om dergelijke scenario's in de toekomst te vermijden.

Dossier Griekenland