VELDHOVEN - De patentenoorlog tussen chipmachinefabrikant ASML en concurrent Nikon heeft een nieuw vervolg gekregen. De fabrikant uit Veldhoven heeft vrijdag de Japanse branchegenoot voor de rechtbank in Washington gedaagd om een beslissing van het Amerikaanse patentbureau in het voordeel van Nikon aan te vechten.

Een woordvoerder van ASML sprak woensdag bij de bekendmaking van de claim van ''een inmiddels standaard procedure'' om het intellectuele eigendom van het bedrijf te beschermen. Het juridische geruzie begon in 2002 toen Nikon een claim indiende bij ASML, waarop de Veldhovense onderneming met een tegenclaim terugsloeg.

Grote zaak

Vorig jaar maart heeft ASML in hoger beroep nog een relatief grote zaak gewonnen van Nikon. De Veldhovense fabrikant van chipmachines was voor de Amerikaanse rechter gedaagd door de concurrent wegens schending van octrooirechten. De International Trade Commission (ITC) in Washington besliste echter in het voordeel van ASML in deze zaak, die draaide om vijftien claims op zeven patenten.

Volgens de zegsman lopen momenteel zowel in de Verenigde Staten als Zuid-Korea en Japan rechtszaken over en weer.