UTRECHT - Vakbond CNV Onderwijs gaat opnieuw actie voeren tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs.

Uit een enquête onder de leden bleek dat ruim 70 procent dit wenst.

De vakbond is zich nu aan het beraden op wat voor manier er actiegevoerd gaat worden, zo liet voorzitter Michel Rog maandag weten.

''Tijdens bijeenkomsten die wij in het land hebben gehouden, bleek dat de emoties hoog opliepen als het over de bezuinigingen gaat. De leden hebben een duidelijk signaal gegeven dat we niet zonder slag of stoot akkoord gaan met bezuinigingen'', aldus Rog.

Volgens schattingen gaan zo'n 3500 tot 5000 medewerkers in het onderwijs voor extra zorgbehoevende leerlingen de komende jaren hun baan verliezen.

Extra hulp

Passend onderwijs is voor leerlingen die extra hulp nodig hebben, bijvoorbeeld door een handicap of gedragsproblemen. Deze extra zorg kan gegeven worden op speciale scholen of in het reguliere onderwijs.

Het kabinet wil hier 300 miljoen euro op bezuinigen. Ingrijpen is volgens het kabinet noodzakelijk omdat de kosten ervan de afgelopen jaren enorm zijn gestegen.

Medewerkers in het onderwijs zijn echter bang dat de kwaliteit veel slechter flink achteruit gaat als er gekort gaat worden. Uit de CNV Onderwijs-enquête bleek wel dat een groot deel van de leden akkoord is met het sociaal plan in het passend onderwijs.