AMSTERDAM - Na een week van onderhandelingen over de herstructurering van de Griekse schulden, en gesprekken die voortgezet leken te worden in het weekend, is het land nog immer in onzekerheid.

Het is onduidelijk wanneer de gesprekken voortgezet zullen worden, al is er ook telefonisch contact geweest tussen de partijen.

Griekse politici en afgevaardigden van het Institute of International Finance (IFF), de organisatie die namens de grootste groep schuldeisers de onderhandelingen voert, overlegden zaterdagochtend een paar uur, maar kwamen niet nader tot elkaar.

Later die dag verlieten de twee voornaamste onderhandelaars van het IFF Athene, voor 'lang tevoren gemaakte persoonlijke afspraken'.

Gecompliceerd

De impasse geeft aan hoe gecompliceerd de enorme herstructurering en het hele stelsel van uiteenlopende belangen van de betrokken partijen ligt.

Door de schuldafwaardering moet er ongeveer honderd miljard euro afgaan van de totale Griekse schuld van 350 miljard euro.

IMF

Personen dicht bij de Griekse onderhandelingen stellen dat het grootste obstakel voor een overeenkomst de instemming is andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hoe minder de private partijen af hoeven te schrijven, hoe hoger de rekening voor landen als Duitsland.

Ook het IMF staat op een zo groot mogelijke afschrijving voor private partijen, omdat het volgens de eigen regels niet mag lenen aan een land dat geen reëel uitzicht heeft op het terugbrengen van schulden tot een houdbaar niveau.

Obligaties

De ruwe contouren van een herstructurering zijn duidelijk. Griekse schuldeisers, met zo'n tweehonderd miljard euro aan Griekse obligaties, moeten overgehaald worden om deze in te wisselen voor nieuwe obligaties met een nominale waarde van ongeveer de helft.

De nieuwe obligaties krijgen daarbij een zeer lange looptijd, van tientallen jaren, wat voor de houders substantiële risico's meebrengt. Om de private partijen over te halen, zouden eurolanden zo'n dertig miljard euro lenen aan Griekenland dat voor andere schuldeisers bestemd zou worden.

Dossier Griekenland

Lees alles over de schuldencrisis