AMSTERDAM - TNT Post Groep (TPG) heeft in 2001 een nettowinst behaald van 585 miljoen euro, tegen 473 mijoen euro een jaar eerder. Het postbedrijf maakte met de winsttoename ruim 23 procent de verwachtingen van analisten waar. De winst per aandeel steeg van ,99 naar 1,23 euro.

Bekijk video

TPG verwacht dit jaar minder te groeien als gevolg van de haperende economie. De onderneming gaat ervan uit dat het resultaat na belastingen uit de gewone bedrijfsvoering met 5 tot 10 procent toeneemt.

Dat is een aanzienlijk verschil met het resultaat dat TPG in boekte. De winst uit gewone bedrijfsvoering steeg vorig jaar nog met 21,2 procent naar 555 miljoen euro.

Post, logistiek en express

TPG omvat drie bedrijfsonderdelen: post, logistiek en express. Al deze divisies zijn er in 2001 in geslaagd een hoger operationeel bedrijfsresultaat te realiseren.

Hoewel het volume van de geadresseerde post in Nederland ook vorig jaar daalde, steeg het operationele bedrijfsresultaat bij de postpoot van 713 miljoen euro in 2000 naar 781 miljoen euro vorig jaar. De omzetgroei (5,1 procent) kwam voort uit een verbeterde autonome groei van 2 procent en internationale acquisities.

Verslechtering

In de tweede helft van 2001 heeft de pakketdivisie express veel te lijden gehad onder de verslechterde economische omstandigheden. Met uitzondering van Australië, de oorspronkelijke thuismarkt van dochter TNT, slaagde de divisie er toch in meer omzet te behalen. Het operationele bedrijfsresultaat ging van 156 miljoen euro naar miljoen euro.

Logistiek groeide opnieuw met 40 procent en heeft daarmee "het effect van de economische neergang weerstaan", aldus TPG. Deze divisie noteerde een stijging van het operationele bedrijfsresultaat van 110 miljoen euro in 2000 tot 180 miljoen euro vorig jaar.