PARIJS - Het Franse concern Cap Gemini Ernst & Young verwacht voorlopig nog geen opleving van de automatiseringsmarkt. De automatiseerder maakte donderdag tijdens de presentatie van zijn jaarcijfers bekend dat in het eerste kwartaal de omzet "aanzienlijk" zal dalen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar en het vierde kwartaal.

Cap Gemini, de grootste computerdienstverlener van Europa, zegt dat de tegenvaller het gevolg is van een zwakke orderportefeuille in de tweede helft van vorig jaar. Ook bleef de gebruikelijke opleving in het vierde kwartaal uit.

Herstel zal in elk geval uitblijven tot halverwege dit jaar, aldus Cap Gemini. Groei en verbetering van de winstmarges blijven tot die tijd achterwege. Cap Gemini wordt vooral getroffen door een teruggang in de telecomindustrie en de financiële sector. In de publieke sector, de farmacie, de energiesector en de gezondheidszorg doet het concern het beter.

Vorig jaar kwam de nettowinst uit op 152 miljoen euro, fors minder dan de 431 miljoen euro in 2000. De omzet steeg van 6,9 tot ,4 miljard euro. De directie stelt voor het dividend voor de aandeelhouders omlaag te schroeven van 1,20 euro naar 0,40 euro per aandeel.