PORT LOUIS - Ralph Lauren had een bijna paradijselijke status op Mauritius: goedkoop en in overvloed. Maar dat feest is voorbij als gevolg van een besluit van de rechtbank op het eiland in de Indische Oceaan. De Amerikaanse kledingfabrikant heeft met succes de merkrechten aangevochten die lokale producenten zouden bezitten op het wereldwijd bekende logo van de polospeler op het paard.

Twaalf jaar geleden verkreeg een kledingproducent op Mauritius, Aurdally Brothers, de merkrechten van Ralph Lauren door onachtzaamheid van de autoriteiten. Met een goed oog voor zaken verkochten zij de rechten onder licentie, waarna lokale producenten van Ralph Lauren als paddestoelen uit de grond schoten.

Dit alles tot tevredenheid van toeristen, die massaal de koffers vulden met de normaal geproken dure merkkleding. In Mauritius kostte een poloshirt slechts eenvierde van de winkelprijs in Europa en de Verenigde Staten.

Het besluit van de rechtbank heeft tot een grote opstand geleid in Mauritius. Dinsdag gingen duizenden werknemers van Ralph Lauren-winkels de straat op in de hoofdstad Port Louis. Meer dan vierhonderd zaken hebben inmiddels hun deuren moeten sluiten. De aanwezige kleding is in beslag genomen.

Onduidelijk is nog wat de toekomst gaat brengen. De rechter gaat vrijdag verder met de zaak.