
Duurdere dollar deert toerisme New York nog niet
Bovendien zijn er genoeg landen met andere munteenheden zoals Zwitserland, waarbij spenderen in dollars nog wel een feest is.
''Onze opkomende markten zijn nu Australië, China en Brazilië. De Zwitsers weten ons goed te vinden en de Britten blijven komen", zegt Marjan Inbar Blumberg van NYC & Company.
Maar het is ook weer niet zo dat de mensen vanzelf komen. Zo probeert het marketing- en toerismebureau met zoveel mogelijk landen een overeenkomst te sluiten voor een zogenoemde Visa Waiver, waardoor een visum niet nodig is voor een bezoek.
Nederlanders
Het aantal Nederlanders dat een bezoek bracht aan de stad die nooit slaapt, groeide volgens voorlopige cijfers vorig jaar met 3 procent naar 224.000. Volgens NYC & Company is New York de laatste jaren ongeacht de wisselkoers een goedkopere bestemming geworden.
''Van de hotelkamers die er sinds 2006 zijn bijgekomen, ligt 30 procent buiten Manhattan, bijvoorbeeld in Queens of Brooklyn'', vertelt Blumberg. En dat scheelt in de prijzen. ''Zo'n 20 tot 30 procent.'' Een gemiddelde hotelkamer kostte in 2008 nog 15 tot 20 procent meer dan nu.
Miljoenen
In 2011 begroette New York City voor het eerst meer dan 50 miljoen toeristen, een jaar eerder dan aanvankelijk gedacht. Ongeveer een vijfde daarvan kwam van buiten de VS, Britten voeren de lijst aan met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar.
De toeristen gaven gezamenlijk zo'n 32 miljard dollar uit. Het positieve effect op de economie is nog groter. De sector is goed voor ongeveer 320.000 banen.