AMSTERDAM - Bank en verzekeraar ING gunt zichzelf meer tijd om de resterende staatssteun af te betalen.

Dat maakte de financiële instelling vrijdag bekend in aanloop naar een investeerdersdag voor de bankendivisie.

Waar ING had aangekondigd de resterende staatssteun uiterlijk in mei 2012 af te betalen, geeft het concern nu aan dit uiterlijk eind 2013 te doen. Totdat de staat is afbetaald, kunnen aandeelhouders geen dividend verwachten.

''We mikken op het zo snel mogelijk terugbetalen van de steun, maar gezien de aanhoudende crisis in de eurozone moeten we dat voorzichtig benaderen. We moeten speciale aandacht geven aan liquiditeit, financiering en kapitaal'', aldus topman Jan Hommen.

ING noemt het terugbetalen van de staatssteun 'een van de prioriteiten voor 2012 en 2013'.

Basel III

Ook het voldoen aan het herstructureringsprogramma van de Europese Commissie en aan de bankeisen onder het Basel III-programma staan hoog op de takenlijst van de bank. Daarbij zet het concern als langetermijnambitie een rendement op het eigen vermogen van 10 tot 13 procent onder Basel III in 2015.

ING geeft aan zijn dividendbetalingen weer te willen hervatten wanneer de steun is terugbetaald en het concern voldoet aan de Basel III-eisen.

Stroomlijnen

ING Bank wil vanaf eind 2013 ook een zogenoemde 'core tier 1'-ratio van 10 procent en constateert dat na het voldoen aan de steunaflossing en Basel III-eisen sprake zal zijn van een veranderd bankenlandschap. ''Wij geloven dat ING aan de criteria om succesvol te zijn in dit milieu voldoet'', aldus Hommen.

Ook het stroomlijnen van de organisatie is de komende jaren een belangrijk onderwerp bij de bank. Zo kunnen inkoopinitiatieven vanaf 2015 naar verwachting zo'n 300 miljoen euro per jaar aan besparingen opleveren. ING gaf eerder al aan in Nederland banen te schrappen.

Zuid-Europa

ING heeft zijn blootstelling aan staatsobligaties van Zuid-Europese landen verder weten af te bouwen. De blootstelling aan Zuid-Europese leningen werd in 2011 met 4 miljard euro afgebouwd, aldus ING.

Op dit moment staat er nog voor circa 2 miljard euro aan schuldpapier in de boeken.