AMSTERDAM – Nederland heeft tot en met 2010 met 37 miljard euro kunnen profiteren van het bestaan van de euro. Het grootste profijt lag in de eurozone echter voor Duitsland.

Dit blijkt uit een onderzoek van bureau McKinsey in handen van de Duitse krant Die Welt. Duitsland verdiende volgens het onderzoek tot en met 2010 165 miljard door het bestaan van de gemeenschappelijke munt. Ook Italië (44 miljard), Oostenrijk (22 miljard) en Frankrijk (14 miljard) hadden veel profijt van de euro.

De gegevens zijn afkomstig van het McKinsey. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Zelfs het noodlijdende Griekenland en Portugal hadden baat bij de euro: Portugal met 4 miljard, Griekenland met 172 miljoen euro.

"Onze studie toont aan dat niet alleen Duitsland geprofiteerd heeft van de euro. Andere landen hadden zelfs nog meer profijt in verhouding tot hun economische macht. Het is daarom in het belang van alle eurolanden om de monetaire unie te verdedigen, "zegt Frank Mattern, hoofd van McKinsey Duitsland tegen de krant.

Volgens McKinsey hebben Oostenrijk en Finland in vergelijking het meeste geprofiteerd van de euro. Dit was in Oostenrijk 7,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en in Finland 6,7 procent.

Combinatie

Een combinatie van meer economische discipline en structuurveranderingen in probleemlanden leidt tot meer groei dan alle andere denkbare varianten, is een conclusie van het rapport.

De invoering van de euro verhoogde de druk op zwakkere landen. Hierdoor moesten ze hun concurrentiepositie wel versterken.

Het grootste probleem van de eurolanden is echter het gebrek aan een gelijk economisch niveau. Juist de landen die nu in de problemen zitten, hebben te maken met een buitenproportionele stijging van loonkosten. Dit heeft hun concurrentiepositie hevige schade toegebracht.

Lees alles over de schuldencrisis